Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Natječaji — 26.07.2024.

Institut za fiziku raspisuje natječaje - Ad.1. Asistent, Ad2. Asistent, Ad.3. Asistent, Ad.4. Asistent

Temeljem čl. 40. Zakona o visokom obrazovanju i znanosti (NN 119/22), Odluka Znanstvenog vijeća o pokretanju postupka izbora na slobodna radna mjesta, Klasa: 002-22/24-02/2/50, Ur.broj: 2, Klasa: 002-22/24-02/2/25, Ur.broj: 6, Klasa: 002-22/24-02/2/25, Ur.broj: 9 te Klasa: 002-22/24-02/2/25, Ur.broj: 7 sa 8. redovite sjednice Znanstvenog vijeća održane 2. srpnja 2024. godine,  ravnatelj Instituta za fiziku raspisuje:

NATJEČAJ

  1. Raspisuje se natječaj za radna mjesta:

 

Ad.1. Asistent (ž/m 1 izvršitelj) na određeno vrijeme u trajanju od 5 godina u cilju stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti.

Doktorand će raditi u području eksperimentalne fizike čvrstog stanja. Istraživačka tema doktorskog studija je elektronska i magnetska svojstva fosfida prijelaznih metala u ekstremnim uvjetima. Istraživanje je dio projekta Osnovna stanja u kompeticiji – jake korelacije, frustracija i nered (FrustKor). Uloga doktoranda je proučavanje utjecaja orbitalnih, spinskih i rešetkastih stupnjeva slobode na osnovno stanje u fosfidima prijelaznih metala korištenjem kriogenog postrojenja, sustava za mjerenje električnog otpora, visokotlačne ćelije s dijamantnim nakovnjem i mjernog sustava magnetskih svojstava (MPMS, PPMS, kriostat sa supravodljivim magnetom i dilucijski hladnjak) koji su dostupni na Institutu za fiziku. Doktorand će također sudjelovati u sintezi monokristalnih fosfida prijelaznih metala. Dio istraživačkih aktivnosti, visokotlačna rendgenska difrakcija i rendgenska spektroskopija, izvodit će se na sinkrotronskim postrojenjima.

Mentor će biti dr. sc. Yuki Utsumi Boucher (yutsumi@ifs.hr).

Idealan kandidat ima solidno iskustvo u barem jednom od sljedećih područja:

Eksperimenti s električnim transportom pod tlakom pomoću ćelije s dijamantnim nakovnjem

Iskustvo u mjerenju magnetskih svojstava

Iskustvo u kriogenim sustavima

Rast monokristalnih uzoraka metodom fluksa metala ili metodom prijenosa kemijske pare

Dodatno, od kandidata se očekuje visoka motiviranost za rad u laboratoriju na opisanoj temi te izvrsno poznavanje engleskog jezika.

Prednost će dobiti kandidati koji su pokazali izvrsnost i samostalnost u studiranju i istraživačkom radu (priznanja, nagrade, stipendije, objavljeni radovi, izlaganja na konferencijama i sl).

Obvezni uvjet: završen preddiplomski i diplomski studij fizike, istraživački smjer, ili ekvivalentno, te ispunjeni uvjeti za upis odgovarajućeg smjera doktorskog studija fizike na Sveučilištu u Zagrebu.

S kandidatima će se održati razgovori koji će služiti u procesu selekcije.

Uz prijavu na natječaj potrebno je priložiti: dokaze o ispunjavanju obveznih uvjeta, dokaz o stručnoj spremi, školovanju i edukaciji. Potrebno je priložiti pismo motivacije s kratkim opisom znanstvenih interesa i planova, životopis u kojemu se ukazuje na prednosti i iskustvo kandidata te kontakt podatke barem jednog mentora ili znanstvenika od kojeg se može zatražiti preporuka.

Prijave na natječaj podnose se u roku od 30 dana od dana objave u Narodnim novinama. Prijave se podnose na adresu natjecaj@ifs.hr u jednom cjelovitom dokumentu u pdf formatu, na engleskom jeziku. O rezultatima natječaja pristupnici će biti obaviješteni u zakonskom roku.

 

Ad2. Asistent (ž/m, 1 izvršitelj) na određeno vrijeme u trajanju od pet godina, u svrhu stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti, na poslovima vezanim uz provođenje projekta DOK-NPOO-2023-10-6493 “Međudjelovanje svjetlosti i atomski tankih struktura na nano-skali“.

Voditelj doktoranda (mentor) je dr. sc. Marko Kralj (mkralj@ifs.hr).

Ovo radno mjesto direktno je vezano na nedavno započeti istraživački HRZZ projekt (IP-2022-10-4724) u sklopu kojeg je naglasak na upotrebi mikroskopije bliskog polja u raspršujućoj izvedbi (engl. near field sSNOM) u ultrabrzoj nano-FTIR konfiguraciji.

Rad asistenta biti će dominantno vezan uz upotrebu te eksperimentalne tehnike za karakterizaciju nano-optičkih svojstava više različitih atomski tankih 2D materijala. Prioritet će dobiti kandidati koji su pokazali aktivnost u dosadašnjem radu, na primjer objavljivali radove te osobno izlagali na znanstvenim konferencijama, osvajali nagrade ili školarine i sl.

Kandidat treba iskazati visoku motivaciju i sposobnost za samostalan istraživački rad, kao i za rad u istraživačkoj grupi te izvrsnost u pisanju i govoru engleskog jezika. Praktično iskustvo s temom istraživanja predstavlja prednost.

Prijava treba uključivati: dokaze o ispunjavanju obaveznih uvjeta, potvrdu o akademskom stupnju iz fizike, motivacijsko pismo s kratkim opisom znanstvenih interesa i planova, životopis s naznačenim prednostima i iskustvom kandidata te kontakt podatke barem jednog mentora ili znanstvenika od kojeg se može zatražiti preporuka.

Prijave na natječaj podnose se u roku od 30 dana od dana objave u Narodnim novinama. Prijave se podnose na adresu natjecaj@ifs.hr u jednom cjelovitom dokumentu u pdf formatu, na engleskom jeziku. O rezultatima natječaja pristupnici će biti obaviješteni u zakonskom roku.

 

Ad.3. Asistent (ž/m, 1 izvršitelj) na određeno vrijeme u trajanju od pet godina, a u svrhu stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti, na poslovima vezanim za znanstvena istraživanja u Teorijskoj grupi za fiziku kondenzirane materije i statističku fiziku.

Glavna tema istraživanja bili bi sustavi sa značajnim elektron-fononskim i elektron-elektron međudjelovanjem. Ova tema pokriva cijeli niz  važnih problema koji se pojavljuju u fizikalnim materijalima od posebnog interesa za znanstvenu zajednicu, kako s teorijske tako i eksperimentalne strane. Proučavala bi se kvazičestična svojstva i razvoj pseudogapa, svojstva transporta, kao i svojstva dinamičkih korelacijskih funkcija preko cijelog frekventnog raspona, s mogućim ekstenzijama prema neravnotežnoj fizici.

Obvezni uvjeti: završen integrirani preddiplomski i diplomski studij fizike, istraživački smjer ili ekvivalentno, te ispunjeni uvjeti za upis odgovarajućeg smjera doktorskog studija fizike. Prednost imaju kandidati s dobrim teorijskim vještinama te sposobnošću analitičkog i numeričkog rješavanja problema .

Kandidat mora biti visoko motiviran i sposoban raditi unutar šire istraživačke grupe, na različitim znanstvenim temama. Kandidat mora biti tečan u engleskom.

Uz prijavu za natječaj za radna mjesta potrebno je priložiti: dokaze o ispunjavanju obveznih uvjeta, dokaz o stručnoj spremi, školovanju i edukaciji, pismo motivacije s kratkim opisom znanstvenih interesa i planova, i životopis u kojem se ukazuje na prednosti i iskustvo kandidata.

Prijave na natječaj podnose se u roku od 30 dana od dana objave u Narodnim novinama. Prijave se podnose na adresu natjecaj@ifs.hr u jednom cjelovitom dokumentu u pdf formatu, na engleskom jeziku. O rezultatima natječaja pristupnici će biti obaviješteni u zakonskom roku.

 

Ad.4. Asistent (ž/m, 1 izvršitelj) na određeno vrijeme u trajanju od pet godina u svrhu stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti, na poslovima vezanim uz provođenje projekta HRZZ UIP-2020-02-8891 “Funkcionalizirani dvodimenzionalni materijali“.

Asistent će se uključiti u eksperimentalni istraživački rad Grupe za istraživanje površina, međupovršina i 2D materijala (SiMAT), pri odsjeku Centar za napredne laserske tehnike (CALT) na Institutu za fiziku u Zagrebu.

Voditelj asistenta (mentor) će biti dr. sc. Ida Delač (idelac@ifs.hr).

Tema istraživanja je molekularna adsorpcija na heterostrukturama 2D materijala, odnosno proučavanje interakcija i utjecaja organskih molekula na van der Waalsove heterostrukture. Planira se dvojaki pristup sintezi i karakterizaciji: u ambijentalnim uvjetima te u uvjetima ultra-visokog vakuuma. Karakterizacija dobivenih hibridnih materijala će se provoditi sa više površinski osjetljivih tehnika: skenirajućim tunelirajućim mikroskopom, mikroskopom atomskih sila te skenirajućim mikroskopom s efektom bliskog polja kao i drugim tehnikama dostupnim u SiMAT grupi (skenirajuća elektronska mikroskopija, Ramanova mikroskopija i PL spektroskopija, transportna mjerenja, etc.). Krajnji znanstveno-istraživački cilj disertacije je sinteza i detaljna karakterizacija hibridnog materijala dobivenog od van der Waalsovih heterostruktura 2D materijala i organskih molekula.

Poželjno je iskustvo u eksperimentalnom radu s nano-materijalima, sintezi materijala ili nekoj od prethodno navedenih eksperimentalnih tehnika. Od kandidata se očekuje visoka motivacija za rad u laboratoriju na opisanoj tematici te izvrsno poznavanje engleskog jezika.

Prednost će dobiti kandidati koji su pokazali izvrsnost i samostalnost u dosadašnjem istraživačkom radu.

Obvezni uvjeti su: završen sveučilišni diplomski ili integrirani studij fizike te ispunjeni uvjeti za upis odgovarajućeg smjera doktorskog studija fizike.

Dodatni kriteriji koji će se vrednovati prilikom rangiranja kandidata su: dosadašnja priznanja, nagrade i sl. za izvrsnost u studiranju ili istraživačkom radu te sudjelovanje u znanstveno-istraživačkom radu, objavljeni radovi, osobna izlaganja na znanstvenim konferencijama i sl.

Uz prijavu na natječaj potrebno je priložiti: dokaz o ispunjavanju obveznih uvjeta (dokaz o završenom sveučilišnom studiju fizike), prijepis ocjena, pismo motivacije s kratkim opisom znanstvenih interesa i planova, životopis u kojem se ukazuje na prednosti i iskustvo kandidata te kontakt podatke barem jednog mentora ili znanstvenika, stručnjaka u području fizike, od kojeg se može zatražiti preporuka.

Prijave na natječaj podnose se u roku od 26.07.2024.g. do 30.09.2024.g. Prijave se podnose na adresu natjecaj@ifs.hr u jednom cjelovitom dokumentu u pdf formatu, na hrvatskom ili engleskom jeziku, sa naznakom na koji natječaj se odnosi prijava u predmetu e-poruke (subjectu maila).

 

Za sva radna mjesta (Ad.1., Ad.2., Ad.3. i Ad.4.)
_________________________________________________________________________

Ako kandidat ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnom zakonu, dužan je pozvati se na to pravo u prijavi na natječaj i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima.

Kandidati koji ostvaruju pravo na prednost pri zapošljavanju prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN br. 121/17 i 98/19, 84/21, 156/23) i Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (NN 84/21)  uz prijavu na natječaj dužni su, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta, priložiti i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici Ministarstva branitelja: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843

Urednom prijavom smatra se prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju. Nepravodobne i neuredne prijave neće se razmatrati niti će podnositelji neurednih prijava biti pozivani na dopunu prijave. Osobe koje podnesu nepravodobne i neuredne prijave ili ne ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja, ne smatraju se kandidatima prijavljenim na natječaj.

Sukladno članku 13. Zakona o ravnopravnosti spolova, na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Natječaji od Ad 1. do Ad 3. traju do 26.07.24. do 26.08.24.
Natječaj pod Ad 4. traje od 26.07.24. do 30.09.24.

 

IF Ⓒ 2017